Wasa 38

Wasa 38:an är nästa modell i programmet. Ytterligare något större och rymligare än sin mindre syster.

Denna modell innebar en ytterligare anpassning till IOR. En anpassning som gick bra eftersom modellen vid sin premiärsegling i Kieler Woche kom på första plats, en lyckad debut.

Båten har trots anpassning till IOR raka och obrutna linjer, vilket ger litet motstånd och bra släpp akteröver. Hon är med andra ord lättdriven och livlig till sin karaktär, en rätt typisk Wasabåt. Ett 40-tal båtar har byggts.

Wasa 38

”Med Wasa 38 fick vi krypa till korset och lägga på mer bredd och deplacement. IOR krävde det.” Hans Marklunds och Leif Ängermarks svar på IOR blev Wasa 38, som direkt inledde med en totalseger i prestigefyllda Kieler Woche i juni 1982. Inom Wasa-traditionen var den nya 38:an emellertid så långt ifrån standard man kunde komma. Redan med 360 hade man tagit ett steg bort från det långsmala, mot en bredare och mer kompakt havskryssartyp. Den mer regelanpassade 38:an gick ännu längre ifråga om ökad bredd, och inte minst fick hon IORbåtarnas karakteristiska insnörpning av häcken – den berömda ankstjärtseffekten, betingad av en mätstation som man inte nonchalerade ostraffat. Samtidigt var Wasa 38 avsedd att användas också för vanlig familjsegling, och nästan alla båtar fick en mycket bekväm inredning. Wasa 38:ans bästa bog är – trots ankstjärten – hård undanvind, där hon seglar ifrån det mesta. Samtidigt anses hon kunna försvara sig bra på kryss tack vare sin goda styvhet. Det gör henne till en bra allroundbåt.

SKROV

Trots IOR-inriktningen valde Leif Ängermark och Hans Leander att göra Wasa 38 ”på sitt vis” – lätt. Båtens deplacement på ca 5,3 ton placerar henne i lätt/medium segmentet. Det gör henne lättdriven och livlig till sin karaktär. Wasa 38 är, med dagens mått mätt, åt det smalare hållet för en så pass stor havskryssare. Linjerna raka och obrutna för att ge litet motstånd och bra släpp akteröver.

KÖL & RODER

Kölen i bly väger 2,2 ton, vilket är ca 42% av båtens deplacement och bidrar till en god styvhet. Rodret är helt friliggande och ganska väl tilltaget för god kontroll och känsla.

DÄCK

Wasa 38 har en svagt markerad språnglinje med en låg överbyggnad som ger ett snyggt och tidlöst intryck. Däcksytorna blir stora och bekväma att röra sig på. Den rymliga sittbrunnen är utformad för att passa såväl racing som cruising.

INREDNING

Wasa 38 har den traditionella havskryssarinredningen med toaletten framför huvudskottet, ett mycket rymligt pentry och ett rejält navbord vid nedgången, två stickkojer in akteröver, och en salong med sjökojer ovanför sofforna. Styrbords soffa är L-formad, och här sitter man bekvämt vid det fina bordet.