Historia

Wasa Yachts varv i Södertälje startades i början av 1900-talet och hette då Pershagens Varv.

Wasa Yachts startade sin verksamhet i mitten av 1970-talet, det årtionde som var brytpunkten i svenskt båtliv. Allt ändrades med den glasfiberarmerade plasten, som innebar en revolution för båtbyggandet. Wasa Yachts har tillverkat cirka 500 båtar från 36 till 53 fot, alla med hög boendekomfort och starka skrov. Wasa Yachts båtar har blivit efterfrågade av kräsna seglare runt om i världen. Varvet har konsekvent följt en linje där seglingskvaliteten fått styra utformningen av skrov, däck och rigg och har nu sex modeller på programmet

Det är särskilt två personer som förknippas med Wasa – båtarna; göteborgaren och konstruktören Leif Ängermark som ritat dem, och Hans Marklund som byggt dem på varvet i Södertälje.

De två första båtarna var klassiska skärgårdskryssartyper, men med moderniteter som kort köl och friliggande roder och Leifs Ängemarks krav på fart och bra seglingsegenskaper.

Några år senare satsade vi på ”riktiga havskryssare”, men i en egen version, båtar som var lite smalare än genomsnittet och hade lite mindre deplacement – egenskaper som gynnar prestanda och seglingskänsla.
De första båtarna av den här typen var Wasa 410 och Wasa 360 som båda lanserades 1980 och omedelbart blev mycket framgångsrika. Efter det följde en lång rad olika modeller ända upp till 53 fots längd.

Södertälje YachtService drevs på 70 talet av Hans Marklund.